Vanwege de frequente veranderingen van haarstijlen, is het op zijn zachtst gezegd moeilijk om op de hoogte te blijven van wat er in en uit is. Bovendien, als het gaat om mode voor beroemdheden, laten we eerlijk zijn; ze veranderen hun kapsels zoals normale mensen hun schoenen veranderen. Als je ze gebruikt als voorbeelden van wat voor soort kapsel je moet volgen, is dat als een fret op een spleet die zijn staart achterna zit.

Sommige mensen denken misschien dat de samenleving in het algemeen pas sinds kort veel aandacht gaat besteden aan verschillende kapsels. De waarheid is echter dat haarmode een gebied is waar de afgelopen 3000 jaar aandacht aan is besteed.

Kapsels zijn in de loop der jaren zo veel veranderd, in positieve of negatieve zin. Haarmode hing ook sterk af van het deel van de wereld waarin je leefde. We zullen de geschiedenis bekijken voor zover deze betrekking had op haarmode.

Een blik op de geschiedenis laat zien dat het in het oude Egypte heel gewoon was dat zowel mannen als vrouwen hun haar kort en dicht tegen hun hoofd geknipt droegen.

Desalniettemin droegen Egyptenaren normaal gesproken uitgebreide pruiken tijdens speciale ceremonies. In het oude Griekenland droegen vrouwen hun haar meestal vrij lang en naar achteren getrokken, en vaak geverfd met rode henna.

Vrouwen uit het oude Rome volgden de Griekse haarmode op de voet; een opmerkelijk verschil is dat de vrouwen in Rome meer kans hadden om hun haar blond te laten geverfd. De vrouwen van Rome gebruikten ook krultangen en kappers worden een zeer populair beroep.

Op zoek naar een andere regio; in het oosten was het een vereiste dat alle moslims hun haar verborgen moesten houden wanneer ze in het openbaar waren, en in de regio van China symboliseerde haar de burgerlijke staat van een individu. Als een vrouw haar haar lang en gevlochten droeg, was dit meestal een teken dat een vrouw ongehuwd was. Als de vrouw getrouwd was, zou ze hem teruggetrokken en in een knoop dragen.