Als je eraan denkt om een haartransplantatie te nemen kan dit voor veel spanning en onzekerheden zorgen. Want een haartransplantatie is tenslotte niet te vergelijken met een afspraak bij de tandarts en kan zeer ingrijpend zijn. Het is daarom belangrijk dat je weet waar je aan begint als je een haartransplantatie overweegt te ondergaan. Als je weet wat een behandeling ongeveer inhoudt kom je niet voor vervelende verrassingen te staan en kun je je mentaal goed voorbereiden op de eventuele zware aspecten van een haartransplantatie. Daarom leggen we hier uit wat een haartransplantatie behandeling ongeveer inhoudt zodat jij weet wat je te wachten staat.

Verschillende soorten behandelingen

Er is meer dan één methode om een haartransplantatie uit te voeren. Je kan daarom niet spreken van een algemene behandeling of ervaring die je zult hebben als je een haartransplantatie ondergaat. Allereerst is het zeer afhankelijk van de mate van de ingreep. Heb je bijvoorbeeld maar een klein stukje huid dat behandeld zal worden? Dan zal de ingreep hoogstwaarschijnlijk minder lang duren dan bij iemand die een heel groot oppervlak van nieuwe haargroei wil voorzien. Zorg er daarom voor dat je je bij de haartransplantatie kliniek goed laat informeren over het soort behandeling dat jij krijgt en hoe lang dit zal duren. De behandeling kan ook enigszins verschillen per haartransplantatie kliniek.

Verschillende methodes

Daarnaast is de haartransplantatie behandeling zeer afhankelijk van de methode die wordt gebruikt voor het uitvoeren van de haartransplantatie. De meest gebruikte methodes zijn de FUT-Methode, de FUE-methode en de haarstamcel transplantatie. Bij de FUT-methode worden reepjes huid weggesneden en op een andere plek teruggeplaatst. Deze methode is het kortste en het minst pijnlijk maar zorgt vaak wel voor een litteken. Bij de FUE-methode worden de haren stuk voor stuk weggehaald en op een andere plek geplaatst. Deze methode is vaak langdurig en kan ook als pijnlijk worden ervaren. Bij de haarstamcel transplantatie worden niet de haren zelf verplaatst maar de haarzakjes. Deze methode is het meest intens en duurt het langste. 

Herstel

Als de behandeling achter de rug is is het belangrijk dat je hier op een goede manier van herstelt. Het is hierbij belangrijk dat je op een zeer voorzichtige manier omgaat met het behandelde gebied zodat dit niet wordt beschadigd. Het is hierbij verstandig om inspanning zoveel mogelijk uit de weg te gaan. Daarnaast mag je in de eerste week van het herstel geen producten gebruiken zoals gel of haarlak. Wel kan het herstel per behandeling verschillen dus laat je hierover goed informer bij de kliniek.